maandag 23 mei 2011

Devon Rex... in olie

Bij ons thuis zijn er nogal wat katten... Dat vrouwlief en ik echte kattenliefhebbers zijn zal er allicht iets mee te maken hebben. Voor het moment lopen er drie muizenvangers rond waarvan eentje (Bob) een 'gewone' huis-tuin-en keukenkat is en twee afstammen van het nobele ras van de 'Rex', de Devon Rex.
De Rexen zijn respectievelijk 1,5 jaar ((Betel) Geus (e)) en 4 maand (Sirius) dus er is nogal wat activiteit bij ons thuis, best te vergelijken met het 'duiveltje uit een doosje', alsof ze uit een kanon werden geschoten of op Duracel batterijen lopen... om dan plots, helemaal uitgeteld in de zon te gaan liggen slapen...hoewel...
Zo heb ik Geus ook proberen schilderen, met felle, levendige kleuren.
 Het schilderij is 80x60 cm en in olieverf.


zondag 22 mei 2011

Pegasus Elf in miniatuur - Pegasus Elf in miniature (Citadel)


Hier nog een miniatuur van vele jaren geleden. Hier heb ik heel lang aan gewerkt. Aan het paard alleen was ik al zo'n 15 uur zoet, de ruiter nam minstens 10 uur werk in beslag. De draak is de grootste miniatuur dat ik ooit heb geschilderd en naar maatstaven is die 'kolossaal', toch alweer een 15 cm :-).
Het resultaat mag er na bijna 20 jaar nog altijd wel zijn denk ik. De foto's vertellen de rest...

Another miniature from many years ago. I worked  a long time on this one. The horse alone took about 15 hours, the horseman-elf 10 hours of painting. The dragon is the biggest figurine I ever painted, and is in terms of 'miniature' colossal, at least 15cm (6 inches) :-). I think the result still looks good after 20 years...




dinsdag 17 mei 2011

Bone

De graphic novel die ik ga bespreken is meteen een van mijn absolute favorieten. Als liefhebber van fantasy had ik aan Bone een flinke kluif ;-)


Bone werd geschreven en getekend door de Amerikaan Jeff Smith tussen 1991 en 2004 en werd oorspronkelijk, in zwart-wit, uitgegeven in negen delen. Later werd er één volume van gemaakt: een turf van maar liefst 1320 blz. Ondertussen zijn de delen afzonderlijk verkrijgbaar in het Nederlands én in kleur.
Het verhaal gaat over drie neven, de zeer gewiekste oplichter Phoney, de sigaarrokende stuntel Smiley en de allemansvriend  Fone Bone. Nadat ze uit hun thuisstad Boneville zijn gegooid wegens gesjoemel met de burgemeesterverkiezingen, zoeken ze een weg door de woestijn.

Ze raken elkaar kwijt nadat ze zijn overvallen door een enorme zwerm sprinkhanen. We volgen hun aparte verhalen tot ze weer hereningd worden in een klein, idilisch dorpje Barrelhaven.

Daar begint voor hen echter een fantastische queeste (de Lord of the Rings is nooit veraf) met de meest "kleurrijke" figuren die ooit een fantasywereld hebben bevolkt: Thorn, het mysterieuze meisje met een nog mysterieuzer bestemming, haar prettig gestoorde grootmoeder die gek is op koeienraces, de grote, rode, kettingrokende draak en zijn beste vriend, een bladluis, de vraatzuchtige rat-creaturen die op de Bones jagen om hen op te eten, maar waar er eentje bij is die toch quiche verkiest...zijn maar enkele voorbeelden van de tientallen figuren die Fone, Smiley en Phoney ontmoeten.


Bone is fantastisch! Ondanks de 1320 blz leest het boek als een trein. Het gebeurt zelden dat ik echt hardop lach met een boek maar met Bone was dat voortdurend het geval.
De tekenstijl is zeer dedetailleerd, met schitterend zwart-wit contrast. De teksten vlot, spannend, leuk, compleet maf of dolkomisch. Ik kan echt geen zwakke punten vinden, behalve misschien dat het boek zelf niet zo gemakkelijk in de hand ligt... maar dat is muggeziften. Absolute aanrader, voor zowel zonnige vakantiedagen als regenachtige winterdagen...


Nog één klein statistiekje: Het één-volume boek (de turf dus) is door Time opgenomen in de 10 beste Engelstalige graphic novels ooit.



woensdag 11 mei 2011

Whisky en olie

In navolging van de whiskybespreking, een olieverfschilderij (100x80 cm), niet alleen een goede oefening wat contrast en schaduw betreft, maar tevens ook een ode aan de beste whisky van deze planeet en omstreken.

Whisky tasting - Ardbeg

De whisky die deze maal wordt besproken is een hele speciale. Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: dit is mijn absolute favoriet...Ardbeg.
Ardbeg is een van "De Grote Drie" distilleerderijen in het zuiden van het eiland Islay, opgericht in 1815 door John Macdougall op de favoriete landingplaats van de smokkelaars



Ik ga voor de Ardbeg 10 years old. De fles is verpakt in een schitterende groene koker die de Keltische sfeer gewoon uitschrééuwt. Eenmaal de fles is ontkurkt, wordt de kamer ogenblikkelijk gevuld met een bijzonder sterke turf- en rookgeur. Dit is geen whisky om onder een rookmelder te drinken, tenzij je de buren aan het schrikken wilt brengen.

De kleur is strogeel. De neus raakt meteen in een draaikolk van héél veel turf, citrus en het zout van de zee. De smaak is bijzonder complex: super stevig met een teerachtige rokerigheid, tabak, chokolade en een zoetigheid die je bijna kunt kauwen. De afdronk blijft eeuwig hangen en is met geen enkele andere whisky te vergelijken. Een Arbeg drink je dan ook niet, een Ardbeg degusteer je, traag, met de ogen dicht zodat smaak en reukzintuigen op het maximum zijn afgesteld.

Ardbeg is wat mij betreft de beste single malt whisky op deze planeet. Mijn kast telt er momenteel zes,
10 years old (46%), Corryvreckan (57,1%), Rollercoaster (57,3%), de fenomenale Supernova (60,1%), Smells Like Teen Spirit (46%) en mijn favoriet onder de favorieten, de Uigeadail (54,2%).



Om het in de woorden van de meester Jim Murray (dé whiskykenner) te zeggen: if perfection on the palate exists, this is it!  Mijn score kan dan ook niet minder zijn dan 10/10.


Slàinte!!

Bezoek ook eens de site

zaterdag 7 mei 2011

De 'graphic novel' - Inleiding

De graphic novel, of beeld/striproman, is een stripverhaal dat uitgegeven wordt in boekvorm, meestal in verschillende op elkaar volgende delen. De verhaallijnen zijn uitgebreid, ingewikkeld en gewoonlijk bedoeld voor een volwassen publiek.



De strip wordt meestal nog ervaren als inferieure lectuur. De graphic novel echter heeft dikwijls wel de status van een hoogwaardige en gewaardeerde kunstvorm
'Maus' (Art Spiegelman), een verhaal dat gaat over de holocaust, werd bekroond met de Pulizer prijs.






 Alan Moore's
'Watchmen',
 een bekroonde tragedie over superhelden met zeer menselijke tekortkomingen, staat als beeldroman in Time's 100 beste Engelstalige romans.












De onderwerpen zijn zeer uiteenlopend: van de gruwelen van de atoombom ('Hiroshima' van Keiji Nakazawa),


humoristische fantasy ('Bone' van Jeff Smith),



tot apocalyptische survival horror ('The Walking Dead' van Robert Kirkman)


Steeds meer worden zowel de grafische als de verhalende kwaliteit van de graphic novel beschouwd als een volwaardige kunstvorm.

woensdag 4 mei 2011

Cuddly Cthulhu

Brenger van dood, krankzinnigheid en verminking, erger dan de wildste nachtmerries van de mensheid. Bewoner van de onpeilbare diepten van Aarde en Oceaan. Drager van gruwelen ouder dan tijd en ruimte. Houder van verschrikkelijke mysteries van de donkerste tijden, toen de wereld nog leeg was...


Dat is een beetje in een notendop het populairste personage uit H.P. Lovecrafts Cthulhu Mythos: De grote "Great Old One' himself, de onwaarschijnlijk coole half-mens, half-god, half draak-met-octopusneigingen-en-een-heel-slecht-karakter: Cthulhu.


Omdat een mens nooit genoeg afgodsbeelden van Zijne Donkergroene Verfoeilijkheid in huis kan hebben is de immer bedrijvige echtgenote in de haakpennen geklommen en heeft met ware doodsverachting en het risico van ernstig-krankzinnig-makende-nachtmerries een Cthulhu in mekaar gehaakt waar menig ware cultist spontaan van op de knieën zou gaan en Zijne Abominabele Tentakeligheid aanroepen.


Zeg nu zelf, een gevoel van onbehagen, zelfs blinde terreur bekruipt een mens bij het aanschouwen van zoveel krankzinnigheid.


Hij krijgt van mij een ereplaats in huis, met eigen schrijn en offeraltaar. Of zoals de ware volgers zeggen: 'Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn'.

maandag 2 mei 2011

Call of Cthulhu LCG - Gespeeld en gekeurd


De oudste en sterkste emotie van de mens is angst en de oudste en sterkste angst is die voor het onbekende.... H.P. Lovecraft. 

Welkom in de wereld van Call of Cthulhu-Living Card Game, een wereld gebaseerd op de vreemde schrijfsels van H.P. Lovecraft. In deze wereld woedt een voortdurende strijd tussen kosmische krachten die de aarde willen veroveren voor hun gruwelijke doeleinden en de menselijke bondgenootschappen met maar één doel: hen stoppen!



Het kaartspel wordt gespeeld met twee spelers en heeft een hoge graad van interactie, onderzoeken van informatie, planning en strategie. Je kunt kiezen uit zeven verschillende 'facties' (agenten, gangsters, cultisten, mythos-monsters...) waarvan je zelf 'decks' kunt samenstellen in schier eindeloze mogelijkheden. Ieder deck geeft een andere, uitdagende benadering van het spel.



Het spel leert snel en is niet te ingewikkeld. Wat wel enige voorbereiding eist, is de interpretatie van de kaartteksten, maar eenmaal die onder de knie speelt het spel als een trein. Ondanks de vrij eenvoudige spelregels heeft het spel verrassend veel diepgang en vereist het een constante concentratie van zijn spelers. Eén foutje kan zwaar betaald worden   :-)



Call of Cthulhu-LCG is ontwikkeld door Fantasy Flight Games en ziet er, zoals we van hen gewoon zijn, weer bijzonder aantrekkelijk uit, met erg sfeervol artwork op de speelkaarten, Cthulhu beeldjes als 'markers', een spelbord en talloze counters. 














Voor meer informatie over Call of Cthulhu-LCG en zijn talloze uitbreidingen verwijs ik graag door naar de site van Fantasy Flight Games.

Mijn score: 7/10