zaterdag 16 juni 2012

Apocalypse Now in olie

Het academiejaar zit erop!  Het derde jaar was er eentje met vallen en opstaan, veel gepruts, gesakker, gemopper en gevloek, totale mislukkingen maar ook een paar werkjes waar ik veel heb uit geleerd.

Als laatste werkje heb ik iets gekozen wat ik voordien nooit had gedaan, iets zo 'klassiek' dat het 'er over' was... een zonsondergang! Ik heb me echter wel laten inspireren door de filmaffiche van (voor mij althans) de beste Vietnamfilm uit de geschiedenis: Apocalypse Now!

Het is een één-namiddagwerkje geworden, waar alle verzamelde kennis en techniek van een heel academiejaar nat-in-nat is in verwerkt, met als resultaat (volgens leraar Bart) één van de beste werkjes van het jaar. Het is dan ook door de leraar, samen met de klassen van de overige jaren, verkozen voor de eindtentoonstelling, die doorgaat in de Academie voor Beeldende Kust te Oudenaarde van 20 tot 23 juni 2012.

Sunset - Olie op doek - 60x50cm









zondag 10 juni 2012

Weekendclip - Moves like Jagger - Meytal Cohen ft Jordan Rudess

Je neemt een drumset, 2 iPads en een zangeres. Achter de drums zit Meytal Cohen, het youtube fenomeen dat de muziekwereld stilaan overtuigt dat de beste rockdrummers niet per se mannen hoeven te zijn. Eén van de iPads wordt beroerd door niemand minder dan Jordan Rudess (Dream Theater)... enough said. De twee andere muzikanten zijn voor mij nobele onbekenden. Wat ik wel weet is dat de zangeres een stem heeft die binnen de minuut een blok ijs smelt :-) 
Het resultaat: hoe een cover oneindig veel beter klinkt dan het origineel! Enjoy!



You take one drumset, 2 iPads and a singer. Behind the drums: Meytal Cohen, the youtube fenomenon who convinced the musicworld that the best rockdrummers needn't only to be guys. One of the iPads is played by Jordan Rudess (Dream Theater)... enough said. The two other musicians I don't know, but the lady has a voice than can melt a block of ice in less than a minute :-)
The result: how a cover can sound a million times better than the original. Enjoy!

dinsdag 5 juni 2012

Graphic novel - H.P.Lovecraft-Het Onzienbare en andere verhalen


H.P. Lovecraft leeft! De Amerikaanse godfather van de moderne horrorliteratuur is alom tegenwoordig. Jammer genoeg moeten wij in klein Belgenland meestal toch nog gaan zoeken in de Engelstalige wereld, waar het aanbod, laten we zeggen, fenomenaal is. Daar komt vanaf nu echter verandering in!

"Het Onzienbare en andere verhalen" is, voor zover mij bekend, de allereerste graphic novel met verhalen van Lovecraft in het Nederlands. De verhalen werden bewerkt en geïllustreerd door de Nederlander Erik Kriek.


Meestal zijn stripversies van literaire klassiekers niet zo interessant omdat de tekenaar zich veelal beperkt tot 'in prentjes zetten' van het werk. Dit is echter bij Erik Kriek hele andere koek!


Eerst en vooral slaagt de artiest erin om de verhalen op eigen(wijze) manier om te toveren tot grafische pareltjes (uiteraard in zwart-wit) en slaagt er ook nog in om de toch al niet gemakkelijke taal van Lovecraft op een zeer goede manier naar het Nederlands te transformeren.

De tekenstijl doet denken aan de oude Amerikaanse comics uit de jaren 30, wat dan weer prima aanleunt bij het tijdsbeeld waarin de verhalen zich afspelen. Kriek heeft een voorliefde voor zeer gedetailleerd werk met prachtig uitgewerkte en contrastrijke schaduwpartijen. Hij slaagt er ook in om het suggestieve, wat Lovecrafts grote troef was, te vertalen met de tekenpen.





















Het boek is een erg mooie uitgave, hardcover met zwaar papier. Op een dikke honderd pagina's krijgen we vijf van Lovecrafts beste verhalen: De buitenstaander (The outsider), De kleur uit de ruimte (The colour out of space), Dagon, Het onzienbare (From beyond) en als laatste het lange verhaal Schaduwen boven Innsmouth (Shadows over Innsmouth), één van mijn persoonlijke favorieten.


Erik Kriek is er overtuigend in geslaagd om de verhalen van Lovecraft tot leven te wekken. Het boek is absoluut aan te raden voor mensen die kennis willen maken met de schrijver en onmisbaar voor diegenen die Lovecraft koesteren!
Te koop in de betere stripwinkel...

Mijn score: 9/10