zaterdag 21 december 2013

The Hobbit : The Desolation of Smaug - Review


The Hobbit 2. Na een jaartje wachten, wordt het tweede luik - The Desolation of Smaug - op ons losgelaten. An Unexpected Party (zie linkwerd niet altijd even enthousiast onthaald door de pers, maar de fans, inclusief ondergetekende, lapten de negatieve kritieken vrolijk aan hun laars en werden getrakteerd op een zeer onderhoudende Hobbit. Het dient echter wel gezegd dat het 'Peter Jackson's' Hobbit was, want de regisseur van het meesterwerk 'The Lord of the Rings' heeft er ook deze keer voor gekozen om een trilogie te maken...

 
 
The Desolation of Smaug is weer, of zoniet zelfs meer, van hetzelfde laken een pak: een stevig gepimt tweede luik dat de titel 'based on the Hobbit' dubbel en dik zou verdienen.
De Tolkien-puristen zullen ongetwijfeld tandenknarsen en met de ogen rollen en zuchten en steunen, maar het dient gezegd te worden dat Peter Jackson er toch weer in geslaagd is een drie uur durende film af te leveren die bijzonder gezwind voorbijvliegt.

 
 
Dat de regisseur daarbij een paar keer gevaarlijk uit de bocht gaat (net zoals in de eerste film zijn we weer getuige van een paar 'onwaarschijnlijke' onsnappingen en wel zeer behendige elfen) kan de pret zeker niet drukken. The Desolation of Smaug heeft een stevig tempo en duidelijk heel wat minder 'ademruimtes' dan An Unexpected Party , maar heeft daarentegen een pak meer 'nieuwe' hoofdrolspelers waarvan in het boek, of zelfs in het gehele Tolkien-universum geen sprake is.



Zo wordt Legolas (zoon van de Mirkwood elfenkoning Tranduil) een stevige rol toebedeeld, alsook de vrouwelijke elf Tauriel. De witte ork Azog krijgt versterking van Bolg (als je dacht dat Uruk Hai ruig waren, think again...) en zelfs Sauron maakt zijn opwachting! Peter Jackson's link naar Lord of the Rings kon wat dat betreft niet duidelijker zijn.

 

Het hoogtepunt van de film blijft echter de confrontatie van Bilbo Baggins met de draak Smaug. Net als Gollum krijgen we met Smaug een staaltje van superbe digitale techniek, ondersteund door de perfecte stem. Benedict Cumberbatch is ideaal gecast om de arrogante, maar levensgevaarlijke draak tot leven te brengen met oneliners zo zoet als honing maar met het gif van een angel...




De film eindigt met een cliffhanger van jewelste, maar dat is dan weer bevorderlijk voor de apetijt van het derde deel wat aan te wakkeren.

De Hobbit 2 was wat mij - en ook vrouwlief - betreft een ideaal avondje uit. Als je de gigantische verschillen met het boek even opzij kunt zetten , alsook het feit dat deze trilogie nooit de onhaalbare hoogten van de 'Lord of the Rings' trilogie zal halen, krijg je absoluut waar voor je geld. Ik ben dan ook bijzonder benieuwd hoe Peter Jackson 'zijn' Hobbit volgend jaar zal afsluiten!

 
 
 

zondag 15 december 2013

Whisky tasting - Vatted (blended) malts

 
 
Whisky tasting editie vier! Een beetje later dan gepland wat dan weer goed was voor de vrouwen want die trokken de stad in om te kerstshoppen :-)
Toen ik vertelde aan mijn gezelschap dat er dit jaar geen single malts werden geproefd ging een licht protest op..." Géén single malts? Ongehoord!!"
Ik hield voet bij stuk en legde uit dat we een kijkje zouden nemen in de wereld van de vatted  of blended malts. Dit zijn mengsels van alleen single malts, terwijl de gekende 'blended'  een mengsel is van malt en graanwhisky's.
De spits werd echter wel afgebeten door een blended, maar dan eentje die toch wat speciaal is: de Black Grouse - die de Famous Grouse combineert met Islay whisky's.
 
 Als tweede werd de Six Isles-Pomerol finish 2010 geserveerd - een stevige vatted die zes eilandmalts combineert, nl die van Jura, Islay, Orkney, Mull, Arran en Skye. Ondanks dat we zelden weten welke whisky's en welke hoeveelheid in blended en vatted whisky's gaan, konden we hier toch al een paar zekerheden stellen...  De Six Isles werd dan ook unaniem goedgekeurd.
 
 
Een hapje tussendoor is ondertussen een traditie geworden: bladerdeeg gevuld met haggis en rode biet.
 
De derde was voor iedereen een nobele onbekende: eentje met de ronkende naam 'Peat Monster', een geheimzinnige vatted die extreem gerookte Ilsay's combineert met medium geturfde Highlands. Na uitvoerig geproef en vergelijk was de onbekende niet langer onbekend ;-)
 
Als vierde en laatste vatted kwam de 'Big Peat' op tafel, een whisky die Islay's als Ardbeg, Caol Ila, Bowmore en Port Ellen (!) combineert tot een turf/rookbom die menig rookmelder in het rood doet slaan. Deze werd dan ook tot de beste van de namiddag uitgeroepen.
 
 
 
Ik kon het uiteindelijk niet laten om als uitsmijter nog een echte single malt te serveren. Ik ging meteen voor de top met een Ardbeg Uigeadail en Corryvreckan (zie Link )
 
De meer dan geslaagde namiddag werd in het gezelschap van de vrouwen afgesloten met een stevige hap en... cranachan...
 
 

dinsdag 10 december 2013

De Tardis in olie - The Tardis in oil

For English text scroll down
 
De blauwe politietelefooncel was een vertrouwd beeld in de Britse straten tot het einde van de jaren 60 van de vorige eeuw. De blauwe doos is echter vooral bekend als de tijdmachine TARDIS in de BBC SF serie Doctor Who. Als levenslange fan van de serie heb ik dit TV icoon vereeuwigd ;-)
Het schilderij is in de stijl die ik langzamerhand als 'mijn stijl' ben beginnen beschouwen: dikke, pasteuze lagen olieverf, gecombineerd met weggeschraapte lagen en het druipen van terpentijn, waarbij de lijnen van het onderwerp versmelten met de achtergrond.
Blijkbaar heb ik een gevoelige snaar bij de leraar geraakt want hij was alweer vol lof (vertaald is dat: 'het is een interessant werk' :-)) over mijn Tardis. Misschien heb ik na bijna vijf jaar eindelijk mijn weg gevonden...?
 
TARDIS - olie op papier 105x80  -  Tardis - oil on paper
 
The blue policebox was a familiar sight in the British streets till the end of the sixties of the 20th century. The 'blue box' is most known as the time machine TARDIS from the BBC SF series Doctor Who. As a life long fan I have perpetuated this television icon ;-)

woensdag 4 december 2013

15th Legion - Thousand Sons - Pre Heresy (Citadel)

In navolging van de boekbespreking, de 28mm miniatuur van het 15e legioen Adeptus Astartes - Thousand Sons. Hun geschiedenis kun je lezen in het gelijknamige deel uit de Horus Heresy reeks "A Thousand Sons" van Graham Mc Neill (zie Link).
 
Following the book review, the 28mm miniature of the 15th legion Adeptus Astartes - Thousand Sons. You can read their history in the Horus Heresy novel of the same name "A Thousand Sons" by Graham Mc Neil (see Link)

  

zondag 1 december 2013

Boekbespreking - The Horus Heresy (10 - 11 - 12) - Book review: Fallen Angels - A Thousand Sons - Nemesis



For English text scroll down


Fallen Angels - Mike Lee ***** Fallen Angels begint waar Descent of Angels stopt. Het vertelt twee verhalen. Het ene gaat over de primarch van de Dark Angels, Lion El' Jonson, die probeert om een forge world (een wapenfabriek-planeet) uit handen van Horus en zijn troepen te houden. Het andere vertelt over de nakende opstand en burgeroorlog op de thuisplaneet Caliban.
Fallen Angels is wat mij betreft te onevenwichtig. De verwikkelingen op Caliban zijn best boeiend, maar de lotgevallen van de Dark Angels op de forge world zijn langdradig en vervelend... Een gemiste kans.
 


A Thousand Sons - Graham Mc Neill ***** Dit is het verhaal van de primarch Magnus en het 15e legioen Adeptus Astartes: Thousand Sons. Het begint met verbod van de Keizer om nog magie te gebruiken binnen het keizerrijk. Magnus en zijn legioen gaan in het geheim toch verder met de studie en het uitoefenen van deze verboden leer. Wanneer Magnus in een visioen het komende verraad van Horus ziet, wil hij, door gebruik te maken van magie, de Keizer verwittigen. Hij gelooft dat de ernst van het nieuws zijn ongehoorzaamheid zal kunnen verantwoorden. Niets is minder waar. De Keizer is woedend en stuurt het 6e legioen, Space Wolves onder leiding van de brute en wrede primarch Leman Russ, naar Prospero, thuisplaneet van de Thousand Sons. De Space Wolves hebben de opdracht om Magnus en zijn legioen te onderwerpen en in ongenade naar Terra te brengen om verantwoording af te leggen.
Dit mondt echter uit in een niets ontziende, bloedige en tragische strijd tussen de twee legioenen en hun primarchs, met dramatische gevolgen...
A Thousand Sons is niet alleen het meest lijvige volume van de reeks, maar ontegensprekelijk ook het beste, op magistrale wijze geschreven en verteld door Graham Mc Neill.
 
Nemesis - James Swallow ***** Nemesis biedt een blik op 'de oorlog achter de oorlog', de verborgen operaties ondernomen door de strijdende partijen. De oorlog duurt reeds twee jaar. Een geheime, keizelijke organisatie de 'Officio Assassinorum', plot een plan om de afvallige Horus te elimineren. Zes elite huurmoordenaars krijgen de opdracht om de Warmaster te executeren om zo een einde te brengen aan de oorlog.
Wat de organisatie echter niet weet, is dat Erebus, een van Horus' hoogst geplaatste officieren, het plan heeft uitgewerkt om een nemesis, een perfect 'moordwapen' in te zetten tegen de Keizer zelf...
Nemesis is een erg spannende en meeslepende thriller. Wel opvallend aan dit verhaal is de viscerale horror, die soms erg expliciet is.
 

De boeken zijn van Black Library en in het Engels.

Vorige boeken: Link 1 - Link 2 - Link 3

 
 
Fallen Angels - Mike Lee ***** 'Fallen Angels' starts where 'Descent of Angels' stopped. It tells two stories. One concerns the primarch of the Dark Angels, Lion El' Jonson, and his efforts to deny a forge world (a planetary weapons factory) to Horus' forces. The other tells the story of the growing insurgency and the pending civil war on the homeplanet Caliban.
'Fallen Angels' to me is to much unbalanced. The complications on Caliban are quit absorbing but the battles on the forge world are tedious and boring. A missed opportunity.
 




A thousand sons - Graham Mc Neill ***** This is the story of the primarch Magnus and the 15th legion Adeptus Astartes: Thousand Sons. It begins with the banning of sorcery from the empire by the Emperor. Magnus and his legion secretly continue to study and practice this forbidden lore. When Magnus learns through sorcery the impending betrayel of Horus, he tries, again through sorcery, to warn the Emperor, believing that the gravity of the news justifies his disobedience. But the Emperor is furious and orders the 6th legion, Space Wolves, and their cruel primarch Leman Russ to Prospero, the Thousand Sons' home planet. The Space Wolves must subdue Magnus and his legion and bring them to Terra to be judged.
This, however, becomes a brutal, bloody and tragic battle between the two legions and their primarchs, with dramatic consequences.
'A Thousans Sons' is not only the most sizeable, but also undeniably the best volume in the series, brilliantly written and told by Graham Mc Neill.
 
Nemesis - James Swallow ***** 'Nemesis' offers a look at 'the war behind the war', the covert operations undertaken by the opposing sides.
The war has been going on for two years. A secret, imperial organisation - the Officio Assassinorum -is plotting to eliminate Horus. Six elite assassins get the order to execute the Warmaster and thus end the war.
What the organisation doesn't know, is that Erebus, a high ranking officer of Horus, worked out the plan to field a nemesis weapon of his own: a highly specialized assassin, a perfect 'killing machine' to assassinate the Emperor...
'Nemesis is a stirring, suspenceful thriller. Striking to this story is the visceral horror, sometimes quit explicit.
 
The books are from Black Library
 
Previous books: Link 1 - Link 2 - Link 3