zaterdag 21 december 2013

The Hobbit : The Desolation of Smaug - Review


The Hobbit 2. Na een jaartje wachten, wordt het tweede luik - The Desolation of Smaug - op ons losgelaten. An Unexpected Party (zie linkwerd niet altijd even enthousiast onthaald door de pers, maar de fans, inclusief ondergetekende, lapten de negatieve kritieken vrolijk aan hun laars en werden getrakteerd op een zeer onderhoudende Hobbit. Het dient echter wel gezegd dat het 'Peter Jackson's' Hobbit was, want de regisseur van het meesterwerk 'The Lord of the Rings' heeft er ook deze keer voor gekozen om een trilogie te maken...

 
 
The Desolation of Smaug is weer, of zoniet zelfs meer, van hetzelfde laken een pak: een stevig gepimt tweede luik dat de titel 'based on the Hobbit' dubbel en dik zou verdienen.
De Tolkien-puristen zullen ongetwijfeld tandenknarsen en met de ogen rollen en zuchten en steunen, maar het dient gezegd te worden dat Peter Jackson er toch weer in geslaagd is een drie uur durende film af te leveren die bijzonder gezwind voorbijvliegt.

 
 
Dat de regisseur daarbij een paar keer gevaarlijk uit de bocht gaat (net zoals in de eerste film zijn we weer getuige van een paar 'onwaarschijnlijke' onsnappingen en wel zeer behendige elfen) kan de pret zeker niet drukken. The Desolation of Smaug heeft een stevig tempo en duidelijk heel wat minder 'ademruimtes' dan An Unexpected Party , maar heeft daarentegen een pak meer 'nieuwe' hoofdrolspelers waarvan in het boek, of zelfs in het gehele Tolkien-universum geen sprake is.



Zo wordt Legolas (zoon van de Mirkwood elfenkoning Tranduil) een stevige rol toebedeeld, alsook de vrouwelijke elf Tauriel. De witte ork Azog krijgt versterking van Bolg (als je dacht dat Uruk Hai ruig waren, think again...) en zelfs Sauron maakt zijn opwachting! Peter Jackson's link naar Lord of the Rings kon wat dat betreft niet duidelijker zijn.

 

Het hoogtepunt van de film blijft echter de confrontatie van Bilbo Baggins met de draak Smaug. Net als Gollum krijgen we met Smaug een staaltje van superbe digitale techniek, ondersteund door de perfecte stem. Benedict Cumberbatch is ideaal gecast om de arrogante, maar levensgevaarlijke draak tot leven te brengen met oneliners zo zoet als honing maar met het gif van een angel...




De film eindigt met een cliffhanger van jewelste, maar dat is dan weer bevorderlijk voor de apetijt van het derde deel wat aan te wakkeren.

De Hobbit 2 was wat mij - en ook vrouwlief - betreft een ideaal avondje uit. Als je de gigantische verschillen met het boek even opzij kunt zetten , alsook het feit dat deze trilogie nooit de onhaalbare hoogten van de 'Lord of the Rings' trilogie zal halen, krijg je absoluut waar voor je geld. Ik ben dan ook bijzonder benieuwd hoe Peter Jackson 'zijn' Hobbit volgend jaar zal afsluiten!

 
 
 

1 opmerking:

Kaasmuis zei

alleen die orks waren er wat teveel aan :-)