woensdag 30 december 2015

STAR WARS VII - The Force Awakens - Review

Toen ik in 1977 de Imperial Starcruiser het scherm zag vullen,  heeft dat mijn filmbeleving voor altijd veranderd. 'A New Hope', 'The Empire Strikes Back' en 'The Return of the Jedi zijn tot op heden nog steeds het beste wat science fiction op het scherm te bieden heeft. Mijn verwachtingen waren in 1999 toen ook torenhoog bij de release van 'Episode I' van de prequel trilogie. Helaas was er vanaf dan, op een paar memorabele scenes na, niets dan teleurstelling en in 2005 werd er een punt achter Star Wars gezet. Nog erger was dat George Lucas zijn eigen kind vakkundig de nek begon om te draaien door eindeloos aan de originele trilogie te prutsen, wat ze alleen maar ten nadele kwam.
Wat niemand had durven dromen is nu, tien jaar later, uitgekomen: een echt vervolg op de originele trilogie. Lucas heeft alle rechten verkocht aan Disney en had in deze aflevering dus eigenlijk ook niets meer in de pap te brokken. En nieuw origineel scenario, nieuwe én oude-bekende gezichten en J.J. Abrams, die de monumentale verantwoordelijkheid kreeg om alles in goede banen te leiden...

De verwachtingen, maar ook het scepticisme waren zéér hoog, zeker bij die hards van het eerste uur (zoals ondergetekende)... 
Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: 'The Force Awakens' is pure, onvervalste Star Wars. Een erg goed verhaal (waar ik liever niets van vertel omwille van spoiler alert...) met overtuigende personages: goeie ouwe Han Solo, Chewie, Leia en Luke en nieuwelingen Finn, Poe en BB8.  Geen Darth Vader deze keer, maar Kylo Ren, een erg interessante villain en last but not least: Rey, de zeer sterke vrouwelijke hoofdrol.
The Force Awakens' ademt schier dezelfde sfeer uit van de oorspronkelijke 'A New Hope'. Oogverblindende actie, drama, humor en scenes waar je mond werkelijk van openvalt wisselen mekaar perfect af. Je kruipt letterlijk in de cockpit van een X-Wing en je voelt mee met de vreugde of het intense verdriet van de karakters.

 Net als in de originele trilogie heeft de muziek van John Williams een niet te onderschatten hoofdrol en het belangrijkste, anders zou het Star Wars niet zijn, krijgen we een beklijvend (en zeer geloofwaardig) lightsaber duel... Schitterend!!

J.J. Abrams, die enkele jaren geleden ook al Star Trek een geweldige reboot heeft gegeven, zet nu een kers op de taart met het fantastische zevende deel in het Star Wars universum. Hij heeft met zeer veel respect en vooral liefde geput uit 'de oude Star Wars doos' en heeft een eindresultaat neergezet met echte decors, sets, modellen van schepen en voertuigen en het belangrijkste... personages van vlees en bloed. Met dit eerste deel van de nieuwe trilogie is Abrams nu al op weg om filmgeschiedenis te schrijven... the Force has truly awakened!
2 opmerkingen:

Kaasmuis zei

paaaa, paaa, papapapaaapaaa, papapapaaaapaaaa, papapapaaaa.....
't was genieten van begin tot eind...

Janina Modaal zei

Haaa,
ik ben al benieuwd!
Ik ben nog een leek
maar wil deze (terechte, blijkbaar) "hype" niet aan mij voorbij laten gaan :).