donderdag 25 augustus 2011

The Walking Dead

Zombies zijn in! Hoe je het draait of keert, je vindt ze in films, games en nu ook in graphic novels.
The Walking Dead is een zwart-wit graphic novelreeks, gestart in 2003 en ontworpen door schrijver Robert Kirkman en tekenaar Tony Moore, later opgevolgd door Charlie Adlard.


Het verhaal gaat over Rick Grimes - een politieagent uit een klein stadje ergens in Kentucky - , zijn familie en een kleine groep mensen die trachten te overleven in een apocalyptische wereld die overspoeld wordt door zombies.

Dit is dus een "survival-horror" verhaal, maar daar waar in vooral de films en zeker de games de nadruk ligt op de visuele horror, wordt in The Walking Dead vooral de psychische terreur grondig uitgediept.  De vraag die hier gesteld wordt is hoe ver een mens kan gaan, tot welke gruwelen hij bereid is en welke offers hij kan of moet maken om te kunnen overleven. De morele grenzen worden dus voortdurend afgetast èn verschoven. Het zijn niet de willoze, bloeddorstige zombies die de monsters zijn, maar veelal de overlevenden zelf, die tot alles in staat zijn om hun eigen vel te redden. Af en toe moet je wel over een behoorlijk sterke maag beschikken... het gaat hier tenslotte nog altijd over een horrorverhaal...


De tekenstijl is direct en rauw, in superieur zwart-witte contrasten. Het taalgebruik (zeker in de originele Engelstalige versie) is even onverbloemd en rauw als de personages.
De reeks bestaat voorlopig uit veertien boeken, elk boek telt 150 bladzijden.


The Walking Dead is momenteel (wat mij betreft althans) het beste graphic novel vervolgverhaal voor een volwassen (en veeleisend) publiek. Het scenario is ijzersterk, een voortdurende adrenalinestoot, met schokkende wendingen en cliffhangers...  Kortom, een reeks die nog een hele tijd mag doorgaan.

Ondertussen is er een TV-reeks gemaakt waarvan seizoen 1 al op DVD te verkrijgen is en seizoen 2 in Amerika in oktober in premiere gaat.1 opmerking:

Kaasmuis zei

de boeken liggen op de stapel "te lezen" en de serie, tja dat wordt vooral afwachten...