maandag 26 september 2011

Mansions of Madness - Gespeeld en gekeurd

Afgezonderd van de buitenwereld, op het platteland van Massachusetts, staat een eenzaam landhuis. Hier is het, waar de aanwijzingen je naartoe hebben geleid... Hier zul je eindelijk de antwoorden vinden die je al zolang zoekt...
Als je nadert door de koude, striemende regen, bekruipt je het gevoel dat je wordt gadegeslagen door tientallen  sinistere ogen, dat de muren een onaards kwaad uitstralen en dat het grote huis je vijandig aanstaart. Maar ondanks de knagende angst zet je door. Je MOET! Deze waanzin moet stoppen... en hij ZAL stoppen...vannacht... ook al wordt het je dood!


Welkom in "Mansions of Madness".
Fantasy Flight Games' nieuwste telg in het H.P. Lovecraft universum is een op scenario's gebaseerd bordspel voor 2 tot 5 spelers, waar occulte horror en mysterie de belangrijkste rollen spelen. Eén speler neemt de rol op zich van "Keeper", een kwaadaardige kracht die een sinister plot uitwerkt en alle andere spelers spelen de rol van "Investigators", onderzoekers die samenwerken en het tegen de Keeper op nemen.


De Investigators moeten locaties en kamers in het huis onderzoeken in de hoop aanwijzingen te vinden om het mysterie op te lossen voor de klok het laatste uur slaat. Dit kan alleen door zorgvuldige en weloverwogen planning en samenwerking. De Keeper zal werkelijk alles in de arena werpen om hen te dwarsbomen, van hen letterlijk krankzinnig maken van angst tot het vrijlaten van monsters uit hun ergste nachtmerries...


Het spel is best te omschrijven als een perfecte mix tussen bord- en rollenspel met een paar invloeden van cluedo. Het spelbord bestaat uit onderling verwisselbare "tegels" die de plattegrond van het huis voorstellen. Alle monsters en investigators zijn zeer fijn gedetailleerde miniaturen, die er natuurlijk nog veel stemmiger uitzien na een paar uurtjes miniatuurschilderen.
Verder bulkt het spel van kaartjes, counters en puzzels, allen met het gebruikelijke fantastische artwork waar Fantasy Flight in uitblinkt.


Een spel neemt, naargelang het gekozen scenario, tussen de 2 en 4 uur in beslag. De spelregels vereisen wel wat (grondige) studie, maar eenmaal het spel gespeeld, loopt het bijzonder vlot en logisch. Je wordt meteen in de sfeer meegesleurd.

Fantasy Flight Games verraste eerder al met het uitstekende "Arkham Horror" en brengt met "Mansions of Madness" een waardige opvolger. Voor mensen die houden van een uitdagend spel met spanning, mysterie en een flinke snuif "Lovecraft" horror is "Mansions" een regelrechte aanrader!

Mijn score: 9/10

2 opmerkingen:

Kaasmuis zei

de Shoggoth is dood!! Leve de onderzoekers!!
hmmm, ik ben precies nog steeds in de ban van de Mansion :-)

stekelbees zei

oei oei dat is iets raar en had ik het niet gedacht : jij schilderde de figuurtjes met engelengeduld