donderdag 15 december 2011

Discworld - Ankh Morpork - Gespeeld en gekeurd.


Ik ben een fan van de boeken van Terry Pratchett, de Britse schrijver die het fantasy-genre toch ietwat naar zijn eigen hand heeft gezet. Kort samengavat: zijn 'Discworld' boeken zijn een aaneenschakeling van totaal krankzinnige figuren, plaatsen en gebeurtenissen die de lezer meer dan eens hardop doen lachen.

De hoofdstad van Discworld  is Ankh Morpork - de grootste, interessantste en meest stinkende stad - en daar is nu een nieuw bordspel van gemaakt.

Toen we in oktober in Londen waren lag het spel nog warm en kraakvers in de rekken van de betere spellenwinkel. Natuurlijk werd het onmiddelijk gewikt en gewogen, gekeurd én goedgekeurd en kreeg het een enkeltje mee naar België.


Om te beginnen ziet het spel er bijzonder goed uit: een gedetailleerde kaart van Ankh Morpork, een pak kaarten met het typische "Discworld" artwork en talloze houten speelstukken.


De stad bestaat uit twaalf wijken, waar adelijke families proberen de macht te grijpen. De spelers kunnen gebouwen en 'volgelingen' plaatsen door het spelen van kaarten. Elk van de 132 kaarten is uniek en brengen het spel lettelijk tot leven. Ze bevatten de meeste bekende personages uit de boeken (Bloody Stupid Johnson bvb, of natuurlijk de immer sympatieke Death, zijn butler Albert en zijn kleindochter Susan...)

De regels zijn simpel: speel een kaart en doe wat die kaart zegt. Er zitten echter oneindig veel adders onder het gras zodat de spelers het elkaar knap zuur kunnen maken. Gelukkig bevat het spel de totaal krankzinnige humor  uit de boeken zodat er nooit met speelstukken hoeft gegooid te worden wegens opgekropte frustratie ;-)

Overstromingen, aardbevingen, hevige branden, losgeslagen trollen, demonen uit de 'Kerkerdimensie', huurmoordenaars, tovenaars die slechts één spreuk kennen, en dan maar voor de helft... zijn slechts een klein aantal 'onfortuinlijke' gebeurtenissen op de weg naar de overwinning... en 100% Discworld.


Eén spel duurt ongeveer een 60-tal minuten en is voor 2-4 spelers vanaf 11 jaar. Het is voorlopig alleen in het Engels te krijgen.

Mijn score : 9/10  

2 opmerkingen:

stekelbees zei

lijkt mij een leuk spel en de kaarten zijn mooi getekend

Kaasmuis zei

Een ideaal spel om tussendoor eens snel te spelen als je de goeie kaarten trekt en anders duurt "de leute" gewoon wat langer!