maandag 26 december 2011

Eindejaarslijstje - Deel 1 - Film en TV

Ha, de eindejaarslijstjes, radio en TV worden er vandaag de dag letterlijk mee overspoeld. Aangezien ik dat eigenlijk zelf nooit heb gedaan dacht ik daar eens ferm aan mee te doen en meteen te beginnen met film en TV. Ik ga zeker niet beweren dat ik het 'beste' ga opdringen, zoals de media nogal vaak betracht, maar gewoon wat ik persoonlijk leuk vond, of wat mij heeft geraakt, of niet ... enfin... daar gaan we.

Van alle bioscoopfilms die ik dit jaar heb gezien hield ik het meest van 'True Grit', de remake van de oerwestern met John Wayne, dit maal gemaakt door de immer briljante broertjes Coen (The Big Lebowski, Fargo, No Country for Old Men), met een schitterende Jeff 'the dude' Bridges en een al even pakkende debutantenrol van de 15-jarige Hailee Steinfeld.Zeker het vermelden waard was de Vlaamse film 'Rundskop', van Michaël R.Roskam, met Matthias Schoenaerts in de rol van zijn leven. Letterlijk een kopstoot van een film... geen 'leuke' film, verre van. De film en het hoofdpersonage zijn deprimerend, grauw, schrijnend... maar blijven gegerandeerd 'plakken'. Na afloop heb je eventjes nodig om bij te komen. Een prachtig voorbeeld dat het ook anders kan.Als laatste wil ik nog een lans breken voor een van de meest eigenzinnige en tevens een van de meest verguisde regisseurs door de 'serieuze' filmpers (die nog geen goede film kunnen herkennen als hij in hun gat beet..): Zack Snyder (300, Watchmen). De goede man is niet alleen verantwoordelijk voor, wat mij betreft, de leukste animatiefilm van 2011: Legend of the Guardians - The owls of Ga'Hoole, maar heeft nog een tweede film afgeleverd, het totaal geflipte 'sprookje' Sucker Punch. Twee films waar ik met volle teugen (en met open mond) heb van genoten.Over TV kan ik vrij kort zijn: Het was al een klein wonder als er iets te zien was dat de aandacht langer dan een paar weken vasthield. Voor mij was de gro(o)t(st)e uitzondering 'Dexter', de fantastische, coole, donkere, ijzig spannende, niet om een twistplot verlegen serie over de 'seriemoordenaar-met-een-hart', en dan in het bijzonder seizoen 4, met een seizoenfinale die zo schokkend was dat ik dagen nodig had om ze te verwerken... schitterende TV!!Ik wil nog een speciale vermelding geven aan 'Spartacus, Blood and Sand', of hoe de meest gehypede TV-serie van dit jaar mij 13 weken lang bezighield en waarvan ik achteraf moest besluiten dat slechts de twee laatste afleveringen de moeite waard waren... :-). Een totaal bloederige, blote, foute copycat van '300' en tevens grootste ontgoocheling en toch maar blijven kijken tot de laatste aflevering...Tja...Als uitsmijter nog mijn beste blu-ray: de volledig gerestaureerde, digitaal opgepoetste maar volledig origineel gebleven versie van Edgar Wallace's 'King Kong' uit 1933. Prachtige schijf, met zeer veel en zeer goede extra's, schitterende verpakking, inclusief fotoboekje... voor mij een uitgave van onschatbare waarde, daar King Kong altijd zal behoren tot één van mijn favoriete films aller tijden.
Wel Amerikaanse import (regio-vrij) met enkel Engelse Ondertitels.Wordt vervolgd... (muziek)

2 opmerkingen:

anneke zei

diene spartacus : dat was alleen leuk voor de mooie mannenlijven, en de schoon vrouwen denk ik
hoe dan ook : de laaste twee afleveringen heb ik gemist ! Na drie afleveringen kon ik , door het gebrek aan enige vorm van acteren, niet langer aanzien.

Kaasmuis zei

The Guardians of Ga'Hoole rule!!