zaterdag 29 oktober 2011

Halloween en Lovecraft


Halloween avond. De ideale avond om je te voorzien van enkele emmers popcorn, de nodige drankjes, enkele vrienden uit te nodigen en er een 'gezellig griezelige' filmavond/nacht van te maken. Nu zijn er natuurlijk ontelbare huiverfilms, de ene al wat beter dan de andere, waarmee je de avond kan vullen. Er zijn echter weinig goede verfimingen gemaakt van de Mythos verhalen van H.P. Lovecraft... geloof me, ik kan het weten...

Toch zijn er gelukkig nog uitzonderingen die de regel bevestigen en ik zou graag drie fims voorstellen.
Allen zijn van de hand van regisseur Stuart Gordon, een 'authoriteit' op het gebied van Lovecraft verfilmingen.
Om de avond mee te starten stel ik "Dagon" (2001) voor. Het verhaal is gebaseerd op 'The Shadow over Inssmouth' en blijft behoorlijk trouw aan het origineel. Een koppel lijdt schipbreuk voor de Spaanse kust. Ze zoeken hulp in een klein vissersdorpje, waar al gauw blijkt dat er vanalles niet pluis is. Vreemde culten, dorpelingen die langzaam muteren in monsterachtige wezens, regen, storm en een zeer beklemmend sfeertje... Alles is aanwezig om de avond goed te beginnen...




Als tweede film neem ik "Dreams in the Witch House", een korte film uit de TV-serie Masters of Horror.
 De bewoner van een vervallen zolderkamertje wordt geplaagd door vreselijke nachtmerries. Hij verliest langzaam de greep op de realiteit en gaat werkelijkheid en droom door elkaar gaan halen... of toch niet?



En dan de 'hoofdfilm': een klassieker uit 1985... het heerlijk-gitzwart-humoristische-over-de-top-splatter-gore-festijn 'Re-animator'.
Herbert West, student aan de Miscatonic University, experimenteert er lustig op los in het 're-animeren' van de doden, alleen... de doden vinden het niet zo fijn om uit hun eeuwige slaap gewekt te worden...
Re-animator blijft, ondanks zijn ouderdom, een mijlpaal in het genre, en qua gruwel/zwarte humor-mix zelden overtroffen. Een waardige afsluiter.
Happy 'Lovecraft' Halloween!!

3 opmerkingen:

anneke zei

ok broere, mag ik aub zeggen dat ik tegen heel wat cult toestanden en bad acting kan, maar dat eerste filmke is er gewoon echt OVER!
het slecht acteerwerk in deze film is waarschijnlijk het meest angstaanjagende :-)

Kaasmuis zei

Ik vond Dagon nochtans niet zo slecht, alleen veel te eng en bloederig bij momenten. Die andere films ken ik (nog) niet.
Zouden we volgend jaar ook niet eens proberen om zo'n mooie pompoen te snijden?

stekelbees zei

mooie uitgesneden pompoen ! door u of is het een foto
de filmpjes zijn echter niet aan mij besteed sorry