dinsdag 5 juni 2012

Graphic novel - H.P.Lovecraft-Het Onzienbare en andere verhalen


H.P. Lovecraft leeft! De Amerikaanse godfather van de moderne horrorliteratuur is alom tegenwoordig. Jammer genoeg moeten wij in klein Belgenland meestal toch nog gaan zoeken in de Engelstalige wereld, waar het aanbod, laten we zeggen, fenomenaal is. Daar komt vanaf nu echter verandering in!

"Het Onzienbare en andere verhalen" is, voor zover mij bekend, de allereerste graphic novel met verhalen van Lovecraft in het Nederlands. De verhalen werden bewerkt en geïllustreerd door de Nederlander Erik Kriek.


Meestal zijn stripversies van literaire klassiekers niet zo interessant omdat de tekenaar zich veelal beperkt tot 'in prentjes zetten' van het werk. Dit is echter bij Erik Kriek hele andere koek!


Eerst en vooral slaagt de artiest erin om de verhalen op eigen(wijze) manier om te toveren tot grafische pareltjes (uiteraard in zwart-wit) en slaagt er ook nog in om de toch al niet gemakkelijke taal van Lovecraft op een zeer goede manier naar het Nederlands te transformeren.

De tekenstijl doet denken aan de oude Amerikaanse comics uit de jaren 30, wat dan weer prima aanleunt bij het tijdsbeeld waarin de verhalen zich afspelen. Kriek heeft een voorliefde voor zeer gedetailleerd werk met prachtig uitgewerkte en contrastrijke schaduwpartijen. Hij slaagt er ook in om het suggestieve, wat Lovecrafts grote troef was, te vertalen met de tekenpen.

Het boek is een erg mooie uitgave, hardcover met zwaar papier. Op een dikke honderd pagina's krijgen we vijf van Lovecrafts beste verhalen: De buitenstaander (The outsider), De kleur uit de ruimte (The colour out of space), Dagon, Het onzienbare (From beyond) en als laatste het lange verhaal Schaduwen boven Innsmouth (Shadows over Innsmouth), één van mijn persoonlijke favorieten.


Erik Kriek is er overtuigend in geslaagd om de verhalen van Lovecraft tot leven te wekken. Het boek is absoluut aan te raden voor mensen die kennis willen maken met de schrijver en onmisbaar voor diegenen die Lovecraft koesteren!
Te koop in de betere stripwinkel...

Mijn score: 9/10


1 opmerking:

Kaasmuis zei

Dit is een prachtige introductie in de wereld van Lovecraft!
Ideaal voor wie geen zin heeft in archaïsch Nederlands of moeilijk Engels.