zondag 29 juli 2012

Whisky tasting - Clynelish 14 years old

Een single malt die ik pas recent heb leren kennen en wat voor een: de Clynelish, 14 jaar oud.Clynelish is de op één na noordelijkste distilleerderij van het Schotse vasteland, opgericht in Sutherland in 1819 door de Markies van Stafford. In het begin was deze whisky zo duur dat er alleen aan rijke privé-personen werd geleverd. Vandaag de dag is de whisky gelukkig gemakkelijk te verkrijgen (zelfs in de lokale supermarkt) en dat aan een zeer redelijke prijs (gemiddeld €36).

De fles is verpakt in een smaakvolle, 'gebroken-wit' koker. De malt is amberkleurig en is 46%.

De neus is in een woord fantastisch: een licht rokerig bouquet, kruiden, een hint van citrusfruit en een oogsluitende zoetheid. De smaak overtreft zelfs de geur: een volle body, romige mout om van te watertanden, een complexe mix van kruiden en fruit en een o zo lichte ondertoon van turf. Om af te sluiten krijg je een frisse en moutige afdronk. Misschien niet het meest respectvolle woord voor zo'n malt maar... Yummie!!

Het personeel van Clynelish gaat er prat op dat ze 'vloeibaar goud' maken en ik ben de laatste die ze zal tegenspreken.

mijn score: 9/10   


A single malt I recently discovered: the Clynelish 14 years old.
Clynelish is the second highest distillery of the Scottish mainland, founded in 1819 by the Marquis of Stafford. In those days the whisky was so expesive only the wealthy rich could afford it. Nowadays the whisky can be found nearly anywhere at a very reasonably price (€36).

The nose is in one word fantastic, lightly smokey, herbs, a hint of citusfruits en an eyeclosing sweetness. The taste even exceeds the nose: a full body, creamy, mouthwatering malt, a complex mix of herbs and fruits and an oh so lightly subtone of peat. The finish is fresh and malty... Yummy!!!

The staff of Clynelish claim they make 'liquid gold'... well they're absolutely right!

My score: 9/10

3 opmerkingen:

stekelbees zei

geef mij maar een pateken of citroencake

Kaasmuis zei

Als ik dat lees, krijg ik direct zin in een glaasje.

Johan De Smet zei

Kan ik alleen maar bevestigen. Is ook een van favorieten!!!