maandag 8 oktober 2012

Merrily we roll along - de musical - Review


Afgelopen zaterdag was het weer zover: de jaarlijkse 'Kotékoer'-musical. Kotékoer, de uitermate enthousiaste en getallenteerde musicalgroep die ons vorig jaar letterlijk uit onze stoel blies in de Stadschouwburg in Brugge met de Europese première van 'Peter Pan', koos deze maal voor iets totaal anders: 'Merrily we roll along', van Stephen Sondheim.
 
Sondheim (oa Sweeney Todd) is één van de belangrijkste musicalcomponisten van onze tijd en niet meteen gekend als 'toegankelijk'. Sondheim staat bekend om muziek en tekst onlosmakelijk met elkaar te verbinden, waardoor 'timing' absoluut 'spot on' moet zijn. Zijn muziek heeft met zijn vele opeenvolgende hoogtes en laagtes en onverwachte tempowissels soms meer weg van een wilde rit op een rollercoaster dan van 'een liedje met een melodie', maar net daardoor is de muziek van Sondheim altijd boeiend en verrassend en bijzonder meeslepend.
 
Het verhaal van 'Merrily we roll along' neemt ons in onvervalste 'Memento' stijl in omgekeerde chronologische volgorde - van 1976 naar 1957 - mee in het turbulente leven van drie boezemvrienden, Franklin, Charlie en Mary die al hun dromen, idealen en vriendschap zien ten onder gaan aan de macht van het geld, de verleiding van het succes en drank en dat met de nodige 'aansporing' van diva/uberbitch Gussie (rol van zus van ondergetekende :-)  )

 
 
De misleidend vrolijke titel staat voor een stuk van woede, chaos, schreeuwen, tieren, jaloezie, ontrouw, verval... maar ook van verleiding, emotie, liefde, vriendschap en hoop en dit alles overgoten met een heerlijke saus van (soms wrange, soms gitzwarte) humor.
Het decor was spartaans: een witte 'videowall' die afwisselend van kleur veranderde, een witte piano en een paar meubelstukken. De gehele cast was trouwens ook volledig in het wit uitgedost, iets wat met het 'sobere' decor verrassend goed werkte.
De acteurs werden ondersteund door een dik-50 koppig live-orkest wat voor een algehele totaalbeleving zorgde.

 
 
De cast van Kotékoer heeft een ware krachttoer verricht. De muziek, de nummers, het overtuigende acteerwerk, decor, choreografie... alles paste perfect in het geheel. Van de grootste tot de kleinste rol, alles werd met een enthousiasme en professionaliteit op de planken gezet waar menig 'professional' een puntje kunnen aan zuigen.

 
Volgend jaar pakt Kotékoer 'Little shop of horrors' aan, een super-klassieker onder de musicals. Mijn agenda staat al aangekruist.

1 opmerking:

Kaasmuis zei

Wel, ik vond het ook gewoon fantastisch! De staande ovatie meer dan waard!
Ook al zal mijn schoonzus het niet graag horen: die rol was op haar lijf geschreven :-)!