woensdag 19 december 2012

The Hobbit: An Unexpected Journey - Review

Ik zal meteen met de deur in huis vallen: ik ben bevooroordeeld. J.R.R. Tolkien heeft me 'leren lezen' en de 'Lord of the Rings' trilogie behoort tot mijn favoriete top-10 boeken (en films).
 
The Hobbit was dan ook  dé film waarvoor de verwachtingen torenhoog waren. Toch waren er enige bedenkingen. Het verhaal van een gezelschap dwergen, een tovenaar en een hobbit die een queeste door Middle Earth ondernemen om uiteindelijk de draak Smaug te verslaan, zou eerst twee, dan drie (!) films beslaan. Daar waar het een wijze beslissing was in het geval van The Lord of the Rings (toch een stevige klepper van om en bij de 1200 bladzijden), rees het, in het geval van The Hobbit met zijn amper 250 bladzijden, meer dan één wenkbrauw.
 
 
 
 
 
Gelukkig is Peter Jackson een rasverteller. Hij is erin geslaagd om ongeveer een derde van het boek in een eerste film te gieten die afklokt op een kloeke 165 minuten. We krijgen naast het hoofdverhaal nog een pak geschiedenis over hoe de dwergen hun thuis aan de draak zijn kwijtgeraakt.
Peter Jackson heeft er dus, nog meer dan van LOTR, zijn 'eigen' Hobbit van gemaakt. Samen met zijn co-scenaristen heeft hij ook uitvoerig geput uit 'Unfinished Tales': verhalen die rechtstreeks of onrechtstreeks te maken hadden met 'The Hobbit'.
Zo heeft hij ook van personages, die in het boek niet meer dan een voetnoot waren, figuren gemaakt met een behoorlijke rol: bvb de prettig gestoorde tovenaar Radagast en Azog, de 'bleke' orc.
 
 
Voor mij is de adaptie  geslaagd. Middle Earth (locaties in Nieuw Zeeland) ziet er nog altijd geweldig uit en de acteurs zijn prima gecast (Martin Freeman is een goede Bilbo, maar Andy Serkis steelt andermaal de show als de onweerstaanbare Gollum).
 
 
 
 
 
 
Het enige wat ik persoonlijk wat jammer vind, is dat Jackson de digitale trukendoos iets te ver heeft opengetrokken, waardoor de 'echtheid' die LOTR zo kenmerkte, voor een deel verloren gaat.
De hele 3D heisa laat ik persoonlijk ook liever aan mij voorbijgaan, dus ik heb gekozen voor de 'gewone' digitale versie.
 
The Hobbit: An Unexpected Journey was voor mij (en vrouwlief) een avondje puur amusement. Een film met een goed verhaal (ik kijk nu al uit naar het vervolg), met spanning, humor (zelfs slapstick) en kippenvelmomenten,  met de nodige ademruimten (die misschien voor de niet-Tolkien fans té langdradig zijn...) maar die het (superhoge) niveau van The Lord of the Rings niet haalt. 
 
Toch...volgende afspraak  december 2014!!
 
 
  

1 opmerking:

Kaasmuis zei

Volgend jaar, rond de kerstperiode, gaan wij naar 4 films moeten kijken en het jaar daarna naar 5 en uiteindelijk naar 6. Onze vakantie gaat te kort worden!