donderdag 17 oktober 2013

Brit Floyd - Pulse World Tour 2013 - Kursaal Oostende

Het bonzen van een hart, ziekenhuisgeluiden, geschreeuw... en dan een intro waar je stil van wordt... We schrijven 1975 en op de draaitafel ligt 'Dark Side of the Moon' van Pink Floyd. Toen de LP was afgelopen, was ik fan en werd de vinyl plaat (en die die erop volgden...) letterlijk kapotgespeeld.
We zijn ondertussen bijna veertig jaar later en Pink Floyd bestaat officieel niet meer. Hun laatste wapenfeit en dito wereldtour was de 'Pulse' tour van 1994. Ik heb ze twee maal live mogen meemaken...
Gisteren was er echter 'Brit Floyd', een tribute band die voor de eerste keer neerstreek in België en meer bepaald in het fraaie Casino Kursaal te Oostende. Verwachtensvol trokken vrouwlief en ik richting kust.
 
 
Om acht uur doofden de lichten en op het centrale, ronde scherm zagen we een filmpje van een man die door zijn verzameling Pink Floyd platen rommelde en er eentje uitkoos... 'The Wall'...

 
Meteen werd het startschot gegeven voor een flinke brok muziekgeschiedenis. De negen man (en vrouw-) tellende band bracht op weergaloze, schier perfecte wijze een schitterende, bijna drie uur durende show met het beste van Pink Floyd. Wat onmiddellijk opviel, was de ongelooflijke kwaliteit van zowel muzikanten als showelementen, waardoor je je al na de eerste song volledig op een Pink Floyd concert waande. De zicht- en hoorbare liefde waarmee de nummers gebracht werden, had dan ook meteen effect op het publiek dat, evenals ondergetekende, in een ware roes geraakte.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
Na 'The Wall' werden we meegevoerd op een muziekale reis via 'Wish You Were Here', 'Dark Side of the Moon', 'Animals' en 'The Division Bell', met als extraatje 'One of These Days' uit 'Meddle'.
Alles in en rond 'Brit Floyd' ademt de authentieke sfeer van een 'echt' Pink Floyd concert. Het publiek werd overdonderd door een reïncarnatie van de legendarische band en stak zijn appreciatie dan ook zeker niet onder stoelen of banken.
 
 
 
Ik had vooraf een zekere 'verwachting', maar ik ben volledig van mijn sokken geblazen. Ook vrouwlief was zeer onder de indruk. Ik kan alleen maar besluiten dat 'Pink Floyd' sinds midden de jaren 90 nooit zo dicht was als gisteren in Oostende. 'Brit Floyd' is here to stay!!
 

Voor meer Brit Floyd: zie link

 
 

3 opmerkingen:

Jörg zei

Inderdaad, straffe kost. Perfect geluid, perfect licht. Zeeeer goede muzikanten.

Janina Modaal zei

O amai,
dat ziet er uit als een zalige avond!
Blij dat jullie zo hebben genoten.

Kaasmuis zei

als ze volgend jaar terugkomen, gaan we weer!