zondag 27 maart 2011

H.P. Lovecraft, meester van het bizarre - Introductie.

H.P. Lovecraft...wie heeft er al van gehoord? Niet veel mensen op het eerste gezicht. Toch is het een van de populairste Engelstalige schrijvers van fantastische, science fiction en horrorverhalen uit de jaren 1920 en 30. Hij creëerde de "Cthulhu Mythos" die vandaag de dag nog altijd kan rekenen op een hele schare fanatieke fans, mezelf inbegrepen.
Lovecraft is trouwens de belangrijkste invloed voor veel bekende bestsellerschrijvers van het genre zoals bvb Stephen King (It, Pet Semetary...) en Clive Barker (Hellraiser), comic schrijvers Alan Moore (Watchmen) en Mike Mignola (Hellboy) en filmakers John Carpenter (The Thing) en Guillermo Del Toro (Pan's Labyrinth, Hellboy). Zelfs de kunstwerken van nachtmerrieschilder H.R. Giger zijn zwaar beïnvloed door Lovecraft.
De populariteit van zijn verhalen blijkt nu pas een waar hoogtepunt te breiken. Het blijft niet bij boeken alleen. Zijn schrijfsels worden bewerkt tot audioboeken, luisterspelen, bordspellen, computerspellen, films en ontelbare verzamelobjecten als t-shirts, beeldjes enz...
Dé site om op rond te neuzen is de H.P.Lovecraft Historical Society, een gezelschap van zeer prettig gestoorde Amerikanen die hun bewondering voor 'De Mythos' op een heel eigenzinnige wijze etaleren. Bezoek zeker hun site en je zult meteen zien wat ik bedoel :-)

Ik kom later nog uitgebreid terug op de verhalen zelf, de films, luisterspelen en bordspellen.

1 opmerking:

Kaasmuis zei

Ik kende hem ook niet, maar ben ondertussen toch fan geworden hoor.
De originele Engelse teksten zijn dan misschien enkel voor gevorderden, de luisterspelen zijn een perfecte instap.