zondag 15 december 2013

Whisky tasting - Vatted (blended) malts

 
 
Whisky tasting editie vier! Een beetje later dan gepland wat dan weer goed was voor de vrouwen want die trokken de stad in om te kerstshoppen :-)
Toen ik vertelde aan mijn gezelschap dat er dit jaar geen single malts werden geproefd ging een licht protest op..." Géén single malts? Ongehoord!!"
Ik hield voet bij stuk en legde uit dat we een kijkje zouden nemen in de wereld van de vatted  of blended malts. Dit zijn mengsels van alleen single malts, terwijl de gekende 'blended'  een mengsel is van malt en graanwhisky's.
De spits werd echter wel afgebeten door een blended, maar dan eentje die toch wat speciaal is: de Black Grouse - die de Famous Grouse combineert met Islay whisky's.
 
 Als tweede werd de Six Isles-Pomerol finish 2010 geserveerd - een stevige vatted die zes eilandmalts combineert, nl die van Jura, Islay, Orkney, Mull, Arran en Skye. Ondanks dat we zelden weten welke whisky's en welke hoeveelheid in blended en vatted whisky's gaan, konden we hier toch al een paar zekerheden stellen...  De Six Isles werd dan ook unaniem goedgekeurd.
 
 
Een hapje tussendoor is ondertussen een traditie geworden: bladerdeeg gevuld met haggis en rode biet.
 
De derde was voor iedereen een nobele onbekende: eentje met de ronkende naam 'Peat Monster', een geheimzinnige vatted die extreem gerookte Ilsay's combineert met medium geturfde Highlands. Na uitvoerig geproef en vergelijk was de onbekende niet langer onbekend ;-)
 
Als vierde en laatste vatted kwam de 'Big Peat' op tafel, een whisky die Islay's als Ardbeg, Caol Ila, Bowmore en Port Ellen (!) combineert tot een turf/rookbom die menig rookmelder in het rood doet slaan. Deze werd dan ook tot de beste van de namiddag uitgeroepen.
 
 
 
Ik kon het uiteindelijk niet laten om als uitsmijter nog een echte single malt te serveren. Ik ging meteen voor de top met een Ardbeg Uigeadail en Corryvreckan (zie Link )
 
De meer dan geslaagde namiddag werd in het gezelschap van de vrouwen afgesloten met een stevige hap en... cranachan...
 
 

1 opmerking:

Kaasmuis zei

De whiskywalm in huis viel heel goed mee :-).