donderdag 1 mei 2014

Whiskydegustatie met Bob "Whisky Buff" Minnekeer (Zingem)

Gisteravond, ten 'Huize Bavo', Zingem, zat ik rond de tafel met een vijfentwintigtal enthousiaste proevers voor een avondje whiskydegustatie met niemand minder dan Bob Minnekeer. De olijke Gentenaar is niet alleen dé grootste whiskykenner van Belgie, maar behoort tot de top 10 van de wereld. Ik was dus heel nieuwsgierig.
 
De avond werd ingeleid met Schotse, traditionele doedelzakmuziek, gespeeld door Bob zelf en zijn assistente Ann. Na een korte en grappige inleiding kon het proeven beginnen.
De zes glaasjes voor ons werden één voor één gevuld, telkens begeleid door sappige verhaaltjes, culinaire weetjes en grappige anekdotes. De sfeer was onmiddellijk optimaal en we werden vergast op een zowel leerzame als grappige, maar vooral smakelijke reis. Bob was zo goed op dreef dat hij meteen als uitsmijter er een zevende glaasje liet bijzetten en ons trakteerde met een schitterende afsluiter.
 
 
De single malts die werden geserveerd waren stuk voor stuk juweeltjes. Als starter kregen we de Ierse 'Redbrest 12', om daarna over te schakelen op puur Schotse whisky's: de 'Ben Nevis 16', Auchentoshan Three Wood', 'Tomatin 18' (voor velen de favoriet) en de 'Clynelish 14'.
Als laatste werden twee flessen ontkurkt waar er voor de leken een woordje uitleg en een kleine waarschuwing bijhoorde :-). De 'Bowmore 15' zette de deur open naar de wereld van geturfde en gerookte whisky's en de 'Bunnahabhain Toiteach' zette als rookbommetje een ideaal punt achter deze tasting.
 
 
De passie voor de wondere wereld van Ierse en Schotse single malts waarmee Bob een avond moeiteloos kan aaneenpraten is weergaloos. Dat zo'n avond voor herhaling vatbaar is, staat dan ook buiten kijf.
 

1 opmerking:

Kaasmuis zei

volgende keer een taxi en dan kan ik meedoen :-)!