vrijdag 8 april 2011

Arkham Horror - Gespeeld en gekeurd

We zijn in de woelige jaren '20. Vreemde dingen gebeuren in het kleine stadje Arkham, Massachusetts. Mensen worden vermist, bizarre culten aanbidden vreselijke goden, gruwelijke wezens schuimen de nachtelijke straten af en onheil rolt als een dikke mist door de stad.

Arkham Horror is een bordspel, ontwikkeld door Fantasy Flight Games en gebaseerd op de Cthulhu Mythos van de Amerikaanse schrijver H.P. Lovecraft.  Het spel kan gespeeld worden door 1 tot 8 spelers. Het thema is vooral overleven... overleven, onderzoeken en... horror.De spelers nemen de rol op zich van een onderzoeker, of detective, ieder met een unieke achtergrond, unieke talenten en uniek materiaal, zoals bvb wapens. Zij moeten vechten tegen de donkere machten van de Mythos en verhinderen dat een Great Old One, een monster met onnoemelijke macht, wakker wordt uit een eeuwenoude slaap en de wereld vernietigd.


Wat Arkham Horror speciaal maakt is dat de spelers niet tegen elkaar, maar als een team tegen het spel spelen. Samen moeten ze erin slagen, om binnen een bepaalde tijdspanne, het onheil te bestrijden.
Ze moeten onheilspellende plaatsen onderzoeken, eeuwenoude boeken ontcijferen, de lokale bevolking ondervragen, infiltreren in geheimzinnige culten enz...
Je wordt als detective letterlijk meegezogen in een razendspannend verhaal waar jij en je teamspelers voor het einde zorgen. Dat einde is niet altijd in het voordeel van de speler. Het is eerlijk gezegd moeilijk om van het spel te winnen (dus de wereld gaat nogal dikwijls in vlammen op...) maar die keren dat het toch lukt is de beloning des te groter.


Arkham Horror is zonder twijfel een van de beste en meest originele volwassen borspellen van de laatste jaren. Alles ziet er piekfijn uit met prachtig en sfeervol artwork die de sfeer van Lovecrafts Mythos perfect weergeeft. Het speelbord zelf is heel groot en stelt de stad Arkham voor met zijn vele lokaties en straten. Daarnaast zijn er tonnen kaarten, voor de onderzoekers, de monsters én om het verhaal te vertellen. Wat ook zeker het vermelden waard is dat je nooit tweemaal hetzelfde verhaal zult hebben... de variaties zijn eindeloos. In de doos zitten natuurlijk ook nog de onderzoekers, de Great Old Ones, honderden tokens, dobbelstenen...Als je Arkham Horror wilt spelen neem je er best je tijd voor. Een spel duurt gemiddeld 3 a 4 uur... maar wel 3 of 4 uur pure fun... een absolute aanrader. Een juweel van een bordspel.

Mijn score: 9/10

Arkham Horror is  Engelstalig en verkrijgbaar in de betere spellen- of stripwinkel.
Bezoek ook eens de site

3 opmerkingen:

Kaasmuis zei

Een erg leuk spel. Het wordt tijd dat we er nog eens tijd voor maken, zeker nu we een eerste uitbreiding liggen hebben: "king in yellow"....what's in a name :-)

stekelbees zei

ik denk niet dat dit iets voor mij is ...

Evil Ed zei

ziet er leuk uit