dinsdag 19 april 2011

Whisky tasting - Highland Park 18 years old

Voor de tweede whisky maken we meteen een sprong en nog niet zo'n kleintje ook. Waar de Glen Grant de ideale "instap" whisky is, is de Highland Park 18 een icoon onder de Schotse single malts. Door vele whiskyliefhebbers en -kenners beschouwd als één der besten ter wereld...ik spreek ze niet tegen.

Highland Park is gelegen op de Orkney-eilanden en is de meest noordelijke distilleerderij ter wereld, opgericht door de lokale smokkelaar en whiskystoker Magus Eunson in het gezegende jaar 1798.

De fles is verpakt in een opvallend "platte" koker. Na het uischenken van de whisky, valt meteen de prachtige, diepgouden kleur op. Het aroma streelt de neusgaten...zoete heidehoning, gezouten boter en een zweempje turfachtige rook.

Bij de eerste slok krijg je een oogsluitende, rijke smaak van zoet en rokerig, mout, honing en een vleugje turf, alles in de perfecte balans.

De afdronk is immens, complex en eindeloos. Dit is een grote whisky, een die in geen enkele whiskyliefhebbers' kast mag ontbreken. Eénmaal Highland Park 18 geproefd ben je verloren voor het leven. Deze single malt slaagt er volgens mij moeiteloos in om de meest fervente tegenstander te overtuigen. Highland Park 18 is een absolute blijver!

De Higland Park 18 is te verkrijgen in de speciaalzaak, maar stilletjes aan zijn er warenhuisketens waar je reeds een paar flessen in de rekken kunt vinden.

Mijn score: 9,5/10

1 opmerking:

Kaasmuis zei

ook deze is niet mijn favoriet, maar ik ga vanavond toch nog eens van een glaasje nippen...