maandag 4 april 2011

Whisky tasting - GlenGrant The Major's Reserve

Whisky, uisge baugh in het Keltisch...het 'levenswater'. Geen enkele drank ter wereld spreekt zo tot de verbeelding als een glas van dit vloeibare goud. Alleen in Schotland zijn er nog bijna honderd werkende distilleerderijen, om dan nog maar te zwijgen van de Ierse, Amerikaanse, Canadese, Japanse, Belgische (jawel) en nog een groot aantal andere wereldwhisky-landen (o.a. Indië, Australië...)
Vandaag ga ik de ideale instap-whisky bespreken voor diegene die de drank enkel kennen om er doorgaans een cocktail mee te maken of er cola bij te gieten. De whiskies die aan bod komen zijn single malts, dus behalve een beetje water zijn alle andere zaken uitgesloten. Ja, ook ijs!!

De Glen Grant dus. De botteling is 'The Major's Reserve', ter gelegenheid van de verjaardag van een van de oprichters van de distilleerderij.
De whisky komt uit Speyside, een streek in de centrale hooglanden van Schotland. Het was een van de eerste single malts die internationaal op de markt werd gebracht.
De fles zit in een eenvoudige, maar stijlvolle witte doos. Op de doos staat geen leeftijd, maar het gaat om een jonge whisky, rond de vijf jaar. De kleur van de whisky is licht goudgeel.
Giet bij voorkeur in een speciaal ontworpen Glencairn glas, of een congnacglas. De grote, stevige tumblers lenen zich beter voor de blended whiskies.
Het aroma is licht geurig, fruitig en zoet. De smaak schoon en licht, medium zoet met fleurige en moutige tonen. De afdronk is kort maar bijzonder aangenaam.
Glen Grant is makkelijk verkrijgbaar en de richtprijs is (amper) 17 euro.
Glen Grant The Major's Reserve is een zeer vriendelijke whisky. Eentje die niet bijt, of stampt, maar een ideale whisky om geïntroduceerd te worden in de oneindig veelzijdige en complexe wereld van de uisge baugh.

Mijn score: 8/10

2 opmerkingen:

Kaasmuis zei

ik had zo gehoopt dat ze de Robert Burns eerst ging bespreken, zoveel lekkerder ;-)

Anne zei

en is dat echt lekker ? voor mij is dat brrrr